--------------
Bezrs [x]

ADD TOVÁBB! - projekt

Akció indul: ADD TOVÁBB!
Egy boríték, benne egy titokzatos üzenet... nem tudni, ki írta. Valaki odajött hozzám a buszon és a kezembe nyomta. Mire felpillantottam, hogy megnézzem ki is az, már nem láttam sehol. Kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, megnéztem, hogy mi van benne: egy kérés! Kézzel írt gyöngybetűk. Tegyek meg valami olyasmit, amit régen nem tettem! Egy egészen konkrét feladat. Nem valami nehéz dolog, mégis olyan furcsa, hogy miért pont én ... de mivel akarom, hogy a dolgok jobban menjenek, megteszem.

Sőt tovább is adom, hogy ti is átéljétek az érzést: öröm jót tenni, vagy adni valamit ...
mitöbb, téged is arra kérlek, hogy: ADD TOVÁBB!

Egyszerű felhívásnak tűnik, mégis több annál. Kicsit titokzatos, kicsit lehengerlő, kicsit elgondolkodtató. Egy olyan akció, melynek ötletszikrája a legutóbbi (2010. márciusi) KREDIT műhelyen pattant ki az egyik csoportban, és melyet mostanra sikerült úgy kidolgozni, hogy pályára merjük állítani.

Egy különleges akcióra hívunk!
Szeretnénk, ha a „jobb adni, mint kapni” szellemi törvényszerűség alapján egy láncreakciót indíthatnánk el a segítségeddel. Hisszük azt, hogy a jó is lehet ragadós és képesek lehetünk a közömbösség helyett cselekvésre késztetni a fásult embereket. Sok a fájdalom, a teher! Mindenkinek szüksége van arra, hogy értékeljék a munkáját, meghallgassák, kapjon néhány bátorító szót, vagy csak hogy szeressék. És „aki mást felüdít, maga is felüdül!” – ez is működik!

A Biblia beszél olyan jótettekről, amiket Isten elkészített nekünk.
Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén Általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre, a melyeket előre elkészített az Isten, hogy azokban járjunk.” (Ef 2,10). Ez alapján szeretnénk, ha kigondolnál egy feladatot, majd egy lapra leírnád, egy borítékba tennéd, és mint egy üzenetet egy alkalmas pillanatban átadnád valakinek, aki felé az utad visz. Téve ezt abban a reményben, hogy a megajándékozott komolyan veszi, és teljesíti azt a küldetést, amit általad kapott, és később az üzenetet is továbbítja egy következő személy részére. Ehhez segítséget is szeretnénk adni.

Ahhoz, hogy az akció sikeres legyen, pár szempontot érdemes tudni és figyelembe venni:

Üzenet
A borítékban lévő kártya üres oldalára egy olyan feladatot írj - lehetőleg tollal, szabad kézzel, olvashatóan -, amit magad is szívesen megtennél valakiért (ehhez néhány javaslat lejjebb olvasható). Az üzenet legyen egyedi, akár személyre szabott, mentes minden általános megfogalmazástól. Egy ötletet pont ugyanúgy lehetőleg ne használjunk kétszer. Megpróbálhat mindenki a saját életéből, saját megélt eseményeiből meríteni a kitaláció során, de persze az aktuális történelmi események is jó kiindulópontok. Így lesz jó sok ötlet és minél kevesebb ismétlés.

Egyéb tartalom
A borítékba kerülhet „melléklet”, egyedi, kreatív ajándék (könyvjelző, kép, kártya… egyéb), de nem tartalmazhat bármilyen a küldő személyére, más közösségre, szervezetre utaló ismertetőjelet – szigorú anonimitást kérünk. Az ajándék kapcsolódhat a feladathoz, de lehet egyszerű meglepetés is.

Átadás
Sosem ipari léptékben történjen, mint az olcsó szórólapos tukmálás, ahol egyszerre tömegével szórják ugyanazt, személyre való tekintet nélkül! Ne legyen több boríték a kézben! Itt egyedül, egyedi, intuitív módon, személyre szólóan a célszemély kiválasztását követően - lehetőleg kommentár nélkül, de lehet egy kedves szó kíséretében – kellene egyszerűen átadni a neki szánt üzenetet (tudni, hogy a levélben mi van!), majd lelépni. Az olyan megoldások is működnek, mint ismerősöknek a cuccai közé rejteni (idegenek holmija közt persze ne turkálj!). Fontos, hogy ne legyen egyértelmű, hogy kitől kapták, mert amint ez kiderül, Isten dicsősége az emberre száll vissza :)

Ajánlott helyszínek
Aluljárók, pályaudvarok, villamosról le és felszálláskor, sorbanálláskor (aki sorban áll, nem fogja otthagyni a helyét, így el lehet tűnni, mielőtt megnézi) stb...

Kreatív csapat
Egyéni akción túl az ötletelés történhet csapatban is, aminek hatására egyes küldeményeknek különleges arculata alakulhat ki. Várjuk olyan csoportok jelentkezését, akik szívesen kezükbe vennék saját környezetükben az ADD TOVÁBB! akciót!

ADD TOVÁBB! – a facebook-on!
A kártya és a boríték feliratainak nyomtatóbarát verzióját letölthetővé tesszük az erre a célra létrehozott facebook oldalon – ADD TOVÁBB! – csatlakozz hozzánk! Arra számítunk, hogy az oldalon sokan megosztják majd élményüket az akcióval kapcsolatban. Eredeti kártyás borítékokat kreatív csapatok igényelhetnek ezen az oldalon. Az anyag változatlan megjelenésben (fekete-fehérben és színesben is) szabadon másolható és terjeszthető!

Ötletek az üzenetekhez
Az alábbiakat csak gondolatébresztőnek szánjuk! Reméljük, hogy még sokkal több egyéni terv lát majd napvilágot.

-          Kérlek, kivételesen ülj most valaki mellé, aki egyedül ebédel ma az étkezőben

-          Mielőtt leszállsz a buszról, kérlek, köszönd meg a vezetőnek, hogy elhozott

-          Legközelebb hallgasd végig a telefonos ügynököt, és szánj rá pár percet, hogy megkérdezd tőle, hogy hogyan viseli el a folyamatos elutasítást

-          A héten engedj valakit magad elé a sorban – csak úgy, indokolatlanul

-          Ha módodban áll, hívd fel a szüleidet, és köszönd meg, hogy annyi mindenben segítettek

-          Dicsérj meg egy BKV ellenőrt, hogy kiválóan végzi a munkáját

-          Adj egy mosolyt a világ legmogorvább emberének

-          Próbáld ki, hogy a héten csak azért ülsz le a villamoson, hogy átadhasd a helyedet

-          Kivételesen dicsérd meg valamiért azt a munkatársadat, aki eddig a legtöbbet kritizált

-          Kérdezz meg egy hajléktalant – mielőtt kérne tőled –, hogy mire lenne szüksége igazán. Ha tudod, teljesítsd! Ha nem tudod, csak mondd meg neki.

-          stb …

Kreatív gondolatokat és aktív továbbadást kívánunk!
ADD TOVÁBB!

 

Generated: 2018-01-16 16:22:05